Skriva om sitt liv eller sin släkt

Många vill skriva om sig själva eller om sina närstående. Du kan vilja skriva om en eller båda av dina föräldrar eller en generation till bakåt. Det kan vara rena fakta eller att du ger din bild av en problematisk relation.

Man behöver inte vänta tills man är pensionär med en självbiografi. Du kanske har flyttat från ett annat land och vill berätta om vad det innebar. Eller från ett litet samhälle till en storstad.

På den här sidan finns råd som vi har funnit användbara.

Dokumentera eller fabulera?

Det finns olika sätt att skriva:

– Väldigt faktainriktat
– Just din bild av händelser och människor
– På verklighetens grund. Du följer verkliga personer, tolkar hur de reagerade och skriver dialog utifrån deras personligheter. Kallas ibland dokumentärroman.
– Ren roman. Du använder dina livserfarenheter och människor du mött men får förändra dem hur du vill. Och ljuga!

För nära och kära eller sälja boken?

Det är lätt att överskatta andras intresse för just dina livsupplevelser. All litteratur handlar om människor, men människors erfarenheter upplevs olika läsvärda. Ju mer du kan slå an ett ackord i läsaren, desto större chans att hon eller han köper boken. Om du kommer fram till att boken ska dokumentera ditt liv, skriv den då sådan och tryck en liten upplaga. Du kan lätt trycka en andra upplaga. Alla böcker oavsett upplaga och omfång sparas på Kungliga Biblioteket, så där finns du för all framtid.

Att ålägga sig ett sannings- och fullständighetskrav kan bli en stötesten när du skriver. "Utelämnar jag någon?" "Moster såg helt annorlunda på saken." Rent juridiskt har du stor frihet att ge din bild, även om den sårar någon. Se våra böcker.

När du börjar få ihop en text

En släktskildring eller självbiografi behöver gå igenom samma steg som vilken annan bok som helst: först ska texten bli bästa möjliga, sen ska boken formges och till sist tryckas. Klicka på alternativen i menyn och läs mer om dem.

Vi ger inte ytterligare råd per telefon och vi kan inte skriva din bok, det måste du göra själv. Men när du har en text kan du kontakta oss och diskutera ett uppdrag.

Det går fint att komplettera text med svartvita bilder, det är billigast. Foton, brev, dokument, men tänk på upphovsrätten (copyright).

Anita Hammarstedt som bor i Upplands Väsby gav ut sin självbiografi. Sen fick hon blodad tand och skrev om sin farmor, farmorsmor och hennes mor och mormor. Under arbetet forskade hon om dem och skaffade sig kunskaper om Sveriges utveckling och inflyttningen till Stockholm, som hon skildrar genom de fyra generationerna kvinnors strävsamma liv. Den har tryckts i många upplagor och du kan läsa ett smakprov här.

Efter de böckerna har Anita fortsatt att publicera sig. Hon har sagt att hon gärna ger råd till de som vill göra som hon. Du kan alltså prata med henne på tel. 0709-82 00 16. Hennes e-post är anita.v.hammarstedt@gmail.com

Om du har svårt att komma igång

Det finns gott om studiecirklar i många städer. De heter ofta Skriv ditt liv eller något sådant. Det finns också flera böcker i samma ämne. Uppläggningen är ofta rätt lika i cirklarna och böckerna:

– Leta material, typ gamla foton och dokument, t.ex. skolfoton, betyg, tidningsklipp, bouppteckningar och andra officiella handlingar.
– Tänka på upplevelser av typ "Ett roligt minne", "Ett smärtsamt minne", "Vem var din bästa kompis i skolan? Vad gjorde ni tillsammans?" och börja skriva korta texter.
– Skaffa sig kunskaper om hur samhällsförhållandena var under olika perioder där du bodde.

Vill du släktforska finns det en oerhörd mängd föreningar, handböcker och cd-skivor med folkbokföringsuppgifter. Se Sveriges Släktforskarförbund.

© Bokverket 2016 – Skrivande, publicering, böcker för författare